Vzroki za bolečino v predelu vratu in ukrepi za lajšanje bolečine

  • Masaža
  • /
  • Blog
  • /
  • Vzroki za bolečino v predelu vratu in ukrepi za lajšanje bolečine

Bolečine v vratnem predelu se najpogosteje pojavijo zaradi dolgotrajnih ter nepravilnih obremenitev vratne hrbtenice. Sem spadajo nepravilna drža, prisilni položaji pri delu in stalna mišična napetost. Težave z bolečinami v vratnem predelu lahko nastanejo tudi zaradi nenehnega boja s stresom in drugih psiholoških dejavnikov. Krče v mišicah običajno sprožata tesnoba in potlačena jeza.

V spodnjih primerih je priporočljivo da obiščete zdravnika:

  • če se bolečina v vratu izrazito poslabša,
  • če se pojavi mravljinčenje,
  • če se pojavi ostra bolečina, ki izžareva v roko,
  • če opazite slabšo moč v mišicah rok,
  • če se pojavi glavobol.
  • Spodaj boste našli nekaj namigov, kako sprostite napetost mišic vratnega predela, ki jih lahko opravi vsakdo brez strahu pred poškodbo.

    Raztezanje

    Lezite na tla. Pomaknite brado proti vratu, da boste ustvarili občutek, kot da imate podbradek. V vratnih mišicah boste začutili napetost. Zadržite pozo za 5 do 10 sekund in ponovite vajo vsaj osemkrat.

    Razgibavanje

    Sedite ali stojte. Ponesite glavo k rami oziroma skušajte le-to čim bolj približati ušesu, nato pa jo še malo bolj potisnite dol s pomočjo roke na isti strani telesa. Zadržite pozo za 30 sekund. Ponovite na drugi strani.

    Razbremenitev

    Če čutite, da je vaš vrat trd ali vas na enem delu še posebej boli, si pomagajte z valjčkom za vadbo in raztezanje. Valjček postavite direktno pod bolečo točko, lezite na tla in se rahlo premikajte gor in dol 10 sekund.

    Vaje za pravilno držo

    Medtem, ko sedite ali stojite, pazite, da ne sklanjajte glave. Poskusite vrat pomakniti nekoliko bolj navznoter, kot pri prvi vaji. Nato ga čim bolj iztegnite navzgor – predstavljajte si, da hočete z glavo doseči strop, ali da vas nekdo vleče proti stropu.

    Kot sem uvodoma napisal prihaja do bolečin v vratnem predelu najpogosteje zaradi nepravilne obremenitve vratne hrbtenice, bolečine v predelu med lopaticami pa najpogosteje izhajajo iz obremenitve mišice ali tetive, ki privede do poškodbe le te.

    Najpogostejši vzroki so:

  • Dvigovanja težkih bremen,
  • slaba drža,
  • dolgotrajno delo za računalnikom in tipkanje na previsoko tipkovnico,
  • vsakodnevne aktivnosti kot so nošenje torbice na ramenih in držanje telefonske slušalke med ušesom in rameni,
  • poporodno obdobje in materinstvo,
  • telovadba in druge aktivnosti,
  • včasih je možna obremenitev mišice tudi med spanjem.
  • Velikokrat se vzrok za bolečino med lopaticami skriva drugje v telesu, in se pojavi kot posledica zakrčenja mišic in tkiv na mestu (in okoli mesta) bolečine, ker s tem ščitijo določeno področje.

    Dolgotrajno in neprekinjeno delo za računalnikom in sedeči položaj sta dva od najpogostejših vzrokov za prisiljeno nepravilno držo telesa in posledično pojava bolečin v zgornjem delu telesa. Na spodnji sliki prikaz pravilne drže telesa med delom za računalnikom, med hojo in v stoje.

    Spodnja slika pa prikazuje, kaj se dogaja ko uporabljamo telefon. Predstavljajte si kakšno obremenitev to predstavlja za hrbtenico. Glava tehta 4-5 kg in z vsako dodatno stopinjo nagiba povečujemo pritisk na vretenca. Pravilna drža glave je direktno nad vratom, tako da so ušesa poravnana z ramenskim sklepom.

    The bad smartphone postures,the angle of bending head related to the pressure on the spine.vector illustration.

    Niti ni težava v drži glave naprej, težava je v času, ki ga preživimo s tako držo.

    Vse to povzroča tenzije tudi v trapezasti mišici, ki povezuje vrat z lopaticami. Mišica preide v stanje kronične minimalne skrčenosti. To povzroči, da lopatice niso več poravnane (kot tudi vratna vretenca).

    Ko lopatice »štrlijo« iz svoje poravnane lege, povzročajo napetosti tudi v mišicah rotorne manšete, mišice, ki lopatico pripenjajo na ramenski sklep oziroma nadlaket.

    Zaključimo lahko, da zaradi različnih vzrokov nas življenje lahko privede do nepravilne drže posledično nepravilne oblike hrbtenice. Privede lahko do izgube vbokline vratne hrbtenice (vratne lordoze) ali lahko tudi do stranskega odklona (skolioze).

    Poleg sprememb na kostnem delu so tudi preslabe, prehitro utrudljive mišice, mišični vozli, nepravilna statika in psihična napetost, katere posledica je dvig ramen, zakrčenost ramenskega obroča, vratnih mišic in mišic glave.

    Bolečino v vratnem delu in napetost mišic moramo najprej umiriti. Pomagamo si lahko z masažo, toplimi obkladki, v primeru akutne bolečine lahko tudi hladimo in fizičnim in psihičnim sproščanjem.

    Ko bolečina popusti, je potrebno pričeti z izvajanjem vaj. Dobro je da delamo vaje sede pred ogledalom.

    Mirovanje ni rešitev!

    Poleg masaže vam bom z veseljem tudi svetoval pri izbiri najprimernejših vaj za vas in pravilni izvedbi le teh.

    Kontaktirajte me na številko 031 022 022 ali s klikom na spodnji gumb.

    Kako se lahko razbremenimo na delovnem mestu:

    Pravilni položaj vratu in glave med spanjem:

    Vaje za sproščanje in gibljivost vratu, vaje za krepitev vratnih mišic in vaje za ramenski obroč.

    Vaje za izboljšanje gibljivosti in raztezne vaje:

    Glavo in vrat držite sproščeno, glejte naravnost predse. Nato potisnite glavo nazaj, ne da bi jo upognili, tako da pridejo ušesa nad ramena. Z lahnim pritiskom rok na brado zvečajte pomik glave nazaj.

    Glavo in vrat upognite čimbolj nazaj tako, da pogledate proti stropu.

    Glavo in vrat upognite proti desni rami, kot bi se z ušesom hoteli dotakniti rame, ramen ne premikajte. Z desno roko objemite glavo na levi strani in izvedite dodaten pritisk tako, da začutite rahel nateg mišic na levi strani vratu. Enako vajo ponovite z upogibom v levo stran.

    Glavo in vrat obrnite v levo stran, kot bi hoteli pogledati preko levega ramena. Z dlanjo leve roke z dodatnim pritiskom na desno lice poveeajte zasuk toliko, da začutite rahel nateg vratnih mišic. Enako vajo ponovite z obratom glave v desno stran.

    Vaje za moč vratnih mišic:

    Glavo in vrat poskušajte upogniti naprej, z rokama na čelu gib preprečujte tako, da čutite napetost v mišicah na sprednjem delu vratu.

    Glavo in vrat poskušajte upogniti nazaj, z rokama na zatilju gib preprečujte tako, da čutite napetost v mišicah na zadnji strani vratu.

    Glavo in vrat poskušajte nagniti k desnemu ramenu, z desno dlanjo na desnem licu gib preprečujte tako, da čutite napetost v mišicah na desni strani vratu. Enako vajo ponovite na levi strani.

    Glavo in vrat poskušajte obrniti k desnemu ramenu, s pritiskom desne dlani na desno stran čela preprečujte gib tako, da čutite napetost v vratnih mišicah.

    Vaje za ramenski obroč:

    Rameni ob globokem vdihu dvignite, zadržite in ju ob počasnem izdihu spustite navzdol.

    Roki imejte ob telesu, z rameni krožite nazaj in nato naprej.

    Roki imejte spuščeni ob telesu, ob globokem vdihu rameni potiskajte nazaj tako, da se lopatici približata, v mišicah na sprednjem delu prsnega koša pa začutite rahel nateg. Ob počasnem izdihu rameni vrnite v začetni položaj.

    Roki odročite do višine ramen in komolca upognite do pravega kota, nato komolca približajte tako, da začutite raztezanje v mišicah med lopaticama ter aktivno delo mišic na sprednjem delu prsnega koša. Roki vrnite v začetni položaj in sprostite.

    Če se bolečina v vratu izrazito poslabša, če se pojavi ostra bolečina, ki izžareva v roko, ali če opazite slabšo moč v mišicah rok, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom.

    V kolikor se srečujete z bolečinami v  vratu in predelu med lopaticami, vam nudimo rešitev v obliki masaže na domu in svetovanja, kako si lahko pomagate sami.

    Morda vam bo všeč tudi:

    Dan Žena 8 Marec